Welke Matcha poeder kopen?
Matcha poeder is verkrijgbaar in vele verschillende kwaliteiten waardoor het vaak lastig is om te bepalen welk je nu het beste kunt kopen. Op deze pagina leg ik je uit hoe je de juiste keuze kunt maken zodat je geen miskoop doet.
Met een leestijd van 10 minuten geen kort artikel, maar wel noodzakelijk om je zo goed mogelijk te informeren.
Dus, Welke matcha poeder kopen? Om Matcha puur als thee te drinken is alleen Ceremoniële Matcha poeder geschikt. Voor het blenden van Matcha is de premium kwaliteit beter geschikt. De laagste kwaliteit is culinaire Matcha en uitsluitend geschikt voor het bakken met Matcha.
Al die termen kunnen overweldigend zijn en daarbij komt ook nog eens dat elke fabrikant een andere naam gebruikt om de kwaliteit aan te duiden. Ik leg je haarfijn uit waar je op moet letten en welke Matcha poeder voor jou geschikt is.
Dit zijn de 3 kwaliteiten Matcha poeder:
Benaming | Kwaliteit | Toepassing |
---|---|---|
Ceremoniële Matcha | Beste kwaliteit | Puur drinken (Matcha Thee) |
Premium Matcha | Goede kwaliteit | Blenden (Matcha Latte) |
Culinaire Matcha | Lage kwaliteit | Bakken (Matcha Cake) |
In de webshop van MatchaParadijs vind je de meest actuele (en voordelige) prijzen van Ceremoniële, Premium en Culinaire Matcha. Je zult zien dat goede Matcha niet duur hoeft te zijn.
Matcha webshop bezoekenWaar moet je op letten bij het kopen van Matcha?
1. Bepaal waar je Matcha poeder voor gaat gebruiken
Als eerste moet je je afvragen waar je Matcha voor wilt gebruiken. Wil je het puur drinken als thee, maak je liever een Matcha Latte of wil je ermee gaan bakken? Er zit namelijk een groot verschil in prijs en kwaliteit waar ik je zo meteen meer over uitleg.
Wil je weten hoe je zelf de kwaliteit van Matcha kunt bepalen? Dan kun je het beste even mijn artikel lezen waar ik uitleg aan welke 7 punten je de beste Matcha kunt herkennen. Dat is eigenlijk de basiskennis voor iedere Matcha liefhebber. Na het lezen van dat artikel kun je geen foute keuze meer maken.
2. Zorg dat de Matcha uit Japan komt
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: echte Matcha komt uit Japan. Hoewel Matcha ook in andere landen gemaakt wordt, zoals bijvoorbeeld China, Thailand, Taiwan en dergelijke, is de beste Matcha afkomstig uit Japan.
De groeiomstandigheden en de kennis voor het verwerken van de Matcha is daar zo goed dat je dat direct terugziet in de kwaliteit. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de beste Chinese Matcha niet kan tippen aan een lagere kwaliteit Japanse Matcha. Dat wil toch eigenlijk al genoeg zeggen.
Als je Matcha gaat kopen controleer dan of deze afkomstig is van Japan.
3. Vermijd onnodige toevoegingen aan Matcha poeder
Matcha poeder bestaat maar uit één ingrediënt, namelijk Matcha. Kijk goed op de verpakking waaruit de inhoud bestaat. Als hier suiker, bindmiddelen, melkpoeder of wat dan ook in zit dan weet je dat je verkeerd zit.
Als die extra ingrediënten zou je erbij kunnen doen als je bijvoorbeeld een Matcha Latte maakt, maar dat beslis je toch zelf? Ik zie vooral bij veel supermarkten dat ze er een hoop spul doorheen gooien om maar het woord 'Matcha' op de verpakking te zetten. Mijn nekharen staan altijd rechtop als ik weer zoiets tegenkom.
Vaak zie je trouwens ook wel eens 100% groene theeblaadjes op de verpakking staan. Grote kans dat het dan geen Matcha is, maar zoals de naam al zegt: groene thee.
Matcha is een kwaliteitsproduct en zo moet het ook behandeld worden. Kijk dus goed op de verpakking dat je met échte Matcha te maken hebt.
Verschillende soorten Matcha poeder
Aan de hand van bovenstaande punten is duidelijk geworden dat de ene Matcha de andere niet is. Wat je wel weet is dat deze uit Japan moet komen en geen toevoegingen bevat.
Nu worden er verschillende termen gebruikt om zo goed als mogelijk de kwaliteit van het Matcha poeder aan te duiden. Echter verschilt de kwaliteit en de benaming van fabrikant tot fabrikant waardoor je eigenlijk nog niet veel wijzer bent.
Ik zal aan de hand van een paar voorbeelden uitleggen welke kwaliteit je kunt verwachten bij elk van de drie termen, waarvoor je deze kunt gebruiken en wat je kunt verwachten.
Over het algemeen is Matcha ingedeeld in drie categorieën:
Ceremoniële Matcha poeder: om puur te drinken
Toepassing: Om puur te drinken
Benaming:
Ceremonieel of Excellent
Koop hier onze Ceremoniële Matcha poeder
Ceremoniële Matcha is doorgaans de beste kwaliteit Matcha die je kunt krijgen en is uitstekend geschikt om te verwerken tot een pure Matcha thee. Kenmerkend voor deze kwaliteit is dat de smaak niet bitter is, het een felgroene kleur heeft, fris ruikt en heerlijk zoet (umami) smaakt.
De theebladeren van deze kwaliteit zijn met zorg hand geplukt en afkomstig van de eerste pluk van het seizoen. De Matcha die hiervan is gemaakt is uitstekend geschikt om puur te drinken waarbij je alle smaken kunt ervaren. Ook de plezierige, licht zoete, nasmaak mag zeker niet vergeten worden. Traditioneel gezien wordt deze kwaliteit niet gemengd met melk en zoetstoffen.
Wil je de echte smaak van Matcha ervaren? Dan moet je deze echt een keer proberen. In ons assortiment gaat het hierbij om de Excellent Grade en kun je hier bekijken. Als je de kleur vergelijkt met onze andere Matcha poeders zie je gelijk wat er bedoeld wordt met intens groen.
De ceremoniële Matcha is de hoogste kwaliteit en daarom is die ook relatief gezien duurder dan de andere soorten.
Premium Matcha poeder: om te blenden
Toepassing: Puur drinken of blenden tot bijvoorbeeld een
Matcha Latte
Benaming: Premium of Medium
Koop hier onze Premium Matcha poeder
In een iets lagere prijsklasse bevindt zich de Premium Matcha poeder, bij ons bekend als Medium grade. Deze Matcha wordt gemaakt van de eerste en tweede pluk. De smaak is iets minder intens dan de ceremoniële kwaliteit, maar zeker nog erg lekker. Kenmerkend voor goede kwaliteit Matcha is dat deze geen gele/bruin tint bevat. De kleur moet felgroen zijn, maar iets minder groen dan de beste kwaliteit Matcha.
Het puur drinken van Premium Matcha kan, maar zult dan een licht bittere smaak als ondertoon ervaren. Dat hoeft overigens niet vervelend te zijn aangezien deze niet sterk naar voren komt. De Medium grade Matcha is uitstekend geschikt voor alledaagse consumptie en persoonlijk vinden wij deze erg geschikt om deze te verwerken tot een Matcha Latte. De bittere smaak is dan niet meer aanwezig, maar je hebt wel de heerlijke Matcha smaak te pakken: een win-win situatie dus.
Ook is deze kwaliteit Matcha geschikt om te verwerken in cakes of andere gebakjes. Omdat deze nog steeds sterk van smaak is, en een mooie groene kleur heeft, heb je er ook niet veel van nodig. Het is daarom een gulden middenweg: niet te duur en breed toepasbaar. Je kunt de Medium grade Matcha hier vinden in onze webshop.
Culinaire Matcha poeder: om mee te bakken
Toepassing: Uitsluitend geschikt om mee te blenden of te
bakken
Benaming: Culinair of Classic
Koop hier onze Culinaire Matcha poeder
Onderaan het lijstje is de Classic, of Culinaire kwaliteit te vinden. Deze is gemaakt van de derde en latere plukken van het seizoen. De kenmerken van deze lagere kwaliteit Matcha zijn een lichtgroene kleur met soms een lichtgele tint, en de smaak is enigszins bitter als je deze puur drinkt. Lage kwaliteit hoeft zeker niet slecht te zijn als deze goed wordt toegepast.
De beste toepassing is daarom om deze culinair te gebruiken door deze te verwerken in gebakjes, cakes, koekjes en dergelijke. Je hebt iets meer Matcha nodig om de smaak naar boven te brengen, maar daar tegenover staat ook een lagere prijs.
Wij verkopen ook deze culinaire kwaliteit onder de naam Matchazuki Classic die je hier kunt kopen. Ik moet stiekem toegeven dat ik de Classic ook wel eens in een Latte verwerk. Het geeft toch net een iets andere smaak dan de Medium grade.
De culinaire Matcha die wij verkopen is overgens nog steeds van goede kwaliteit. Is minder kwaliteit mogelijk? Jazeker, maar dat durf ik niet te verkopen omdat uiteindelijk iemand het toch zal eten of drinken.
Binnen deze categorie zul je namelijk Matcha vinden met een sterke gele of bruine kleur waar je de groene kleur bijna niet meer in kunt herkennen. Die kun je het beste vermijden, want die is van veel te lage kwaliteit. Dergelijke Matcha komt vaak uit China en is machinaal geoogst en verwerkt.
Hieronder nog een mooie foto waarbij ik een aantal Matcha poeders met elkaar vergeleken heb. Merk op dat het daarbij om zowel ceremoniële, premium en culinaire Matcha ging. Je hoeft geen expert te zijn om het verschil in kwaliteit op te merken.
Conclusie: welke Matcha poeder kopen?
Bepaal waar je de Matcha voor wilt gebruiken: puur drinken, blenden of koken
Zorg ervoor dat de Matcha die je koopt uit Japan komt
Kijk op de verpakking en controleer of er geen extra ingrediënten aan toe zijn gevoegd
Puur drinken? Koop ceremoniële Matcha die je herkent aan de intens groene kleur.
Matcha Latte? Koop premium Matcha die nog steeds van goede kwaliteit is.
Bakken met Matcha? Koop culinaire Matcha die niet erg bruin of geel van kleur is.
Weet je nu nog niet welke Matcha je het beste kunt kopen? Neem even contact met mij op en ik geef je een eerlijk advies.