Wat zijn de verschillen tussen Matcha en Groene thee?
Zijn ze niet hetzelfde? Matcha is een soort groene thee, maar niet alle groene thee is Matcha.
Zowel Matcha als normale groene thee zijn afkomstig van dezelfde theeplant, de Camellia Sinensis, maar daar houden de overeenkomsten eigenlijk ook op. Hoe kunnen ze dan tóch zoveel van elkaar verschillen?
De 5 belangrijkste verschillen de tussen Matcha en groene thee zijn:- De manier waarop de thee wordt verbouwd en verwerkt
- De manier waarop de thee wordt gezet
- De smaak van de thee
- De voedingsstoffen die men binnen krijgt
- Het aanbod van verschillende soorten
Benieuwd hoe Matcha op deze 5 punten verschilt van groene thee? Lees dan snel verder.
Inhoudsopgave
De belangrijkste verschillen tussen Matcha en groene thee 1. Het productieproces 2. De manier van thee zetten 3. De smaak van de thee 4. De voedingsstoffen die je binnen krijgt 5. Prijs en varianten Conclusie: Matcha of Groene thee?
Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen Matcha en groene thee
1. Het productieproces
Het eerste verschil tussen matcha en groene thee zit hem in de manier waarop deze verbouwd wordt. Het klimaat waarin de theebladeren groeien en het oogstproces geven beide theeën een onderscheidende smaak en textuur.
Het verschil van het productieproces tussen Matcha en groene thee verschilt sterk. Dit begint bij de groeifase van de plant, tot aan het verwerken en verpakken van de thee. Echte Matcha komt uit Japan en daar worden een aantal stappen ondernomen zodat de thee klaar is voor consumptie.
Matcha
De theebladeren worden vlak voor de oogst afgeschermd van direct zonlicht met zwarte schaduwdoeken. Deze periode kan tot 3 weken duren, waardoor onder andere het chlorofyl (bladgroen), het antioxidant- en cafeïne gehalte in de plant toenemen.
Doordat de theeplant als het ware in de schaduw wordt gezet, produceert de plant meer chlorofyl om beter gebruik te maken van het beperkte zonlicht dat het krijgt. Het extra chlorofyl geeft Matcha die bekende groene kleur, die veel duidelijk veel groener is dan theeplanten die niet in de schaduw zijn gezet.
Tevens zorgt het gebrek aan zonlicht tot een enorme verhoging van voedingsstoffen, aminozuren en smaak in de theebladeren. De bladeren worden met de hand geoogst en daarna binnen enkele uren gestoomd om het fermentatieproces te stoppen. Vervolgens worden ze in de schaduw gedroogd en staan de theebladeren bekend onder de naam Tencha.
Om Matcha te maken wordt de Tencha, met behulp van granieten molenstenen, vermaald tot het zeer fijne groene poeder. Daarna wordt het direct verpakt om de Matcha zo vers mogelijk te houden.
Groene thee
De meeste groene theebladeren worden niet in de schaduw gekweekt (op een paar uitzonderingen na, waaronder Gyokuro en Tamaryokucha). Nadat ze zijn geoogst, worden de bladeren gestoomd of op een hete pan gebakken om het oxidatieproces te stoppen. Een lichte vorm van oxideren is echter toegestaan om ze een rijke en volle smaak te geven.
De groene theeblaadjes worden vervolgens gerold en volledig gedroogd voordat ze worden verpakt om hun versheid langer te behouden.
2. De manier van thee zetten
Het bereidingsproces, de ingrediënten en de spullen die je nodig hebt om thee te zetten verschilt voor bij soorten thee.
Matcha thee
Matcha wordt net zoals groene thee met water gemengd om de thee te bereiden. Echter, in tegenstelling tot andere theeën, hoeft Matcha niet te trekken in het hete water. In plaats daarvan wordt het poeder in een kom met heet water gemengd en schuimig geklopt.
Dit bereidingsproces geeft Matcha thee een unieke textuur en smaak. Bij het bereiden van Matcha thee mag het water nooit koken, want dat kan de smaak negatief beïnvloeden. Idealiter is de temperatuur van het water rond de 80 graden Celsius.
De smaak van Matcha doet denken aan de Umami-smaken die populair zijn in de Japanse keuken. De smaak is licht hartig, ziet en plantaardig met een dikke en romige textuur.
Voor beginners kan de sterke smaak erg overweldigend zijn. Het is immers een sterke variant van een getrokken thee omdat je de bladeren in zijn geheel verwerkt. Het is een smaak waar je aan moet wennen en kan bijna grasachtig en te krachtig aanvoelen voor degenen die er niet bekend mee zijn.
Groene thee
Groene thee daarentegen heeft door het bereidingsproces een zeer subtiele en zachte smaak. De gedroogde theebladeren worden in heet water gelegd om te trekken. Tijdens het trekken van de thee geven ze hun extract af aan het water. Nadat de theebladeren zijn getrokken, wat kan variëren tussen de 30 seconden en 3 minuten, worden de bladeren weggegooid en kan de thee gedronken worden.
Doordat groene thee getrokken is, is deze waterig van structuur en niet dik en schuimig zoals Matcha thee. Het heeft een zeer lichte en heldere tint. Je kunt de smaak van groene thee versterken door deze langer in de theepot te laten trekken. Over het algemeen is het zetten van groene thee veel minder arbeidsintensief.
3. De smaak van de thee
De smaak van zowel groene thee als Matcha thee kunnen worden omschreven als grasachtig, aards.
Matcha heeft meestal een rijkere, intensere smaak. Het wordt vaak gemengd met melk en een zoetstof om Matcha Lattes te maken, dus veel theedrinkers associëren Matcha met een schuimige, fluweelachtige textuur en zoete smaak.
Groene thee is licht, zacht en fris. Afhankelijk van hoe het is verwerkt, en eventuele kruiden of plantaardige ingrediënten die zijn toegevoegd, kan groene thee bloemig, fruitig of nootachtig smaken. Het kan tonen van honing, jasmijn, perzik, citrus, gember of andere aroma's bevatten.
4. De voedingsstoffen die je binnen krijgt
Matcha en groene thee zijn beide populair vanwege de positieve effecten die ze hebben op lichaam en geest.
Echter is de voedingswaarde van de theebladeren sterk afhankelijk op de manier waarop de gekweekt worden. Zoals aangegeven is alle Matcha een 3-tal weken voor de oogst afgeschermd van het zonlicht, iets wat bij de meeste groene theeën niet wordt gedaan. Door het wegnemen van het zonlicht veranderd het smaakprofiel en ook de voedingswaarde in de theebladeren.
Studies suggereren dat het schaduwen van de theeplant tijdens de groeifase ervoor zorgt dat de theebladeren harder hun best moeten doen om te overleven, waardoor hun chemische samenstelling verandert. Op deze zijn er hogere concentraties van L-Theanine, Cafeïne, Glutamine en flavonoïden in de bladeren aanwezig.
Bovendien wordt bij Matcha thee het hele (gemalen) theeblad geconsumeerd waar al deze voedingsstoffen aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot groene thee waarvan je de bladeren na het trekken weg gooit. Uiteindelijk krijg je dus veel meer voedingsstoffen binnen uit een kopje Matcha dan uit een kopje gewone groene thee.
Laten we eens kijken naar enkele belangrijke voedingsstoffen.
Het aminozuur L-Theanine is effectief in het verhogen van de alertheid (bron), vooral als het gaat om het uitvoeren van taken die mentale activiteit vereisen. Hoewel het bestanddeel in beide soorten thee wordt aangetroffen, heeft Matcha hier van nature een hogere concentratie aan.
Deze verhoogde concentratie zorgt ervoor dat je focus, geheugen en aandacht effectiever verhoogd worden, in vergelijking met groene thee waarbij deze stof in minder mate aanwezig is.
Matcha theebladeren bevatten ook een hoger aantal actieve ingrediënten zoals catechines en aminozuren. Je krijgt ook meer vezels, omdat Matcha in zijn geheel als poedervorm wordt geconsumeerd in plaats van als een verdunde vloeistof zoals groene thee.
Bovendien is het een rijkere bron van voedingsstoffen zoals kalium, vitamine C, vitamine A en ijzer dan gewone groene thee. Kortom, Matcha thee bevat een hogere concentratie voedingsstoffen en heeft een groter effect op je mentaal welzijn.
In vergelijking met groene thee zorgt Matcha ook voor een versnelde vet verbranding en wordt het in verband gebracht met een verhoogde capaciteit in het bestrijden van kanker. De stoffen in Matcha hebben de potentie om kankercellen te herprogrammeren en de verspreiding van borstkanker te remmen (bron).
Door de aanwezigheid van flavonoïden, een soort aminozuur, zijn beide soorten thee veelbelovend gebleken in het verminderen van de kans op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker. Ook worden ze in verband gebracht dat het consumeren van deze flavonoïden kan helpen bij hart- en vaatziekten en het verliezen van gewicht.
5. Prijs en varianten
Bij Groene thee heb je een grote keuze aan varianten en smaken (citroen, honing, gember, etc). De goedkoopste varianten worden massaal geproduceerd door de grote merken met als gevolg dat een kopje thee slechts een paar cent kost. Maar zelfs zeldzame groene thee van hoge kwaliteit, zoals Gyokuro, kost nog geen euro per kopje.
In vergelijking met groene thee is Matcha een stuk duurder. Voor een goede kwaliteit Matcha ben je ergens rond de 50 cent tot €1 kwijt als je het zelf maakt. Het kost meer omdat goede Matcha in Japan wordt verbouwd en het hele productieproces erg arbeidsintensief is. Uiteraard komt Matcha niet alleen uit Japan, en dat zie je weer terug in de prijs en kwaliteit. Matcha uit China is bijvoorbeeld een stuk goedkoper, maar de kwaliteit kan niet tippen aan echte Japanse Matcha.
De varianten van Matcha verschillen van elkaar op basis van kleur, kwaliteit en smaak. De thee uit het topsegment hebben een zachtere smaak en zijn intens groen van kleur. Zo groen dat het bijna onnatuurlijk lijkt. Ze kunnen duur zijn, maar zijn ook verkrijgbaar als betaalbare varianten ruim binnen het bescheiden budget van de gemiddelde theeliefhebber.
Over het algemeen is Matcha verdeeld in twee categorieën: van ceremoniële kwaliteit die geschikt is om puur te drinken, en eentje van voedingskwaliteit die ideaal is om te verwerken in kookrecepten.
Matcha van voedingskwaliteit is goedkoper in aanschaf en wordt veel gebruikt om de unieke smaak van Matcha te verwerken in koffie, Lattes, gebakjes, desserts, curries en meer.
Gewone groene thee verschilt met Matcha in culinaire toepassing. Het is namelijk veel moeilijker te gebruiken als smaakstof, omdat je de thee eerst moet laten trekken in water. Hierdoor is de smaak al sterk verdund en kan daarom moeilijker worden toegepast in de keuken. Het is dan ook beter geschikt om als thee te drinken.
Conclusie: Matcha of Groene thee?
Groene thee en Matcha hebben beide positieve effecten op het lichaam. Beide theesoorten zijn in grote lijnen vergelijkbaar als het gaat om hun gezondheidsvoordelen. Een kopje thee van beide kan je zintuigen, lichaam en geest stimuleren.
De door hogere concentratie in Matcha thee merk je de effecten echter een stuk sneller dan een gewone groene thee. Dit komt omdat je de hele theeblaadjes consumeert. Het is ook veel beter geschikt om te gebruiken als kookingrediënt, waardoor je veel meer mogelijkheden hebt om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.
Is Matcha beter dan Groene thee? Welke thee beter is, hangt af van je voorkeur.
Houd je meer van de lichte en subtiele smaak van groene thee of de rijke en schuimige textuur van Matcha?
Wil je de tijd en moeite nemen om een kopje Matcha thee te bereiden, of ben je op zoek naar het gemak dat hoort bij het snel kunnen bereiden van je kopje groene thee?
Het gebruik van losse bladeren of poeder om thuis je eigen kopje thee te maken is de beste manier om te profiteren van de voordelen die thee biedt. Kant-en-klare theedranken bevatten vaak minder voedingsstoffen en een heleboel andere ongezonde toevoegingen (zoals suiker en smaakstoffen).
Maar welke kies je? De groene theebladeren of het poeder?
Als je geen keuze kunt maken, koop ze dan allebei. Als je er echt maar één wilt kopen en niet kunt beslissen, komt het hierop neer:
Ben je gevoelig voor sterke smaken en cafeïne, of wil je gewoon wat minder geld uitgeven, dan is groene thee de betere keuze.
Als je de grootst mogelijke gezondheidsvoordelen wilt uit elk kopje, of als je wilt koken met groene thee, dan is Matcha de beste keuze.