Matcha thee maken
Matcha thee maken kan op een aantal verschillende manieren. Ik leg stap voor stap uit hoe je de beste Matcha thee kunt maken op de traditionele manier met een bamboe klopper, en leg ook uit hoe je op een aantal andere manieren Matcha thee kunt maken.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig om Matcha thee te maken? Welke watertemperatuur voor Matcha thee? Hoeveel Matcha poeder gebruiken voor Matcha thee? 1. Matcha thee maken met een bamboe klopper 2. Matcha thee maken met een melkopschuimer
Wat heb je nodig om Matcha thee te maken?
Matcha thee moet op een hele andere manier gezet worden dan een traditionele thee.
Voor het maken van Matcha thee heb je het volgende nodig:
Goede kwaliteit Matcha
Als je een lekkere Matcha wilt maken, begint dat natuurlijk met goede ingrediënten. Om Matcha thee puur te drinken is alleen de beste kwaliteit geschikt. Deze is namelijk niet bitter van en zacht van smaak. Gebruik hiervoor onze Matchazuki Excellent grade.
Let op met lage kwaliteit: deze is bitter van smaak en je krijgt geen smakelijke schuimlaag op je thee.
Bamboe garde (Chasen)
Matcha thee moet worden opgeklopt, en dat doe je het beste met een bamboe garde. Deze is speciaal ontworpen om de Matcha poeder en het water goed schuimig te kloppen. Hierdoor zal tevens de smaak zich beter ontwikkelen en krijg je een mooie schuimlaag op je thee.
Als alternatief zou je ook een melkopschuimer kunnen gebruiken. Hierdoor krijg je geen optimale schuimlaag, maar de Matcha en het water worden hiermee wel goed gemengd.
Heb je ook geen melkopschuimer? Dan is het advies om toch eerst een bamboe garde of melkopschuimer aan te schaffen voordat je Matcha thee gaat maken. Het is echt essentieel dat je lucht in de thee kunt kloppen. Met een metalen garde of vorkje gaat je dat echt niet lukken en de resulterende uitstraling en smaak vallen dan letterlijk vies tegen.
Een bamboe garde is echt onmisbaar als je regelmatig Matcha thee maakt. Je zult er geen spijt van hebben.
Bereidingskom met hoge rand (Chawan)
Als je Matcha thee gaat kloppen met een bamboe garde, wat ik sterk aanbeveel, dan heb je een kommetje nodig met een hoge rand. Het liefst recht omhoog. In het Japans wordt een dergelijke kom een Chawan genoemd.
Tijdens het opkloppen van de Matcha zal het water letterlijke alle kanten op willen bewegen. Door een kom te kiezen met een hoge rand voorkom je dat het water uit de kom vliegt.
Bij een kom met een lage rand schuilt het gevaar dat je gaat compenseren in de snelheid waarmee je de Matcha opklopt. Hierdoor zal de smaak en schuimlaag zich niet goed kunnen ontwikkelen en een thee van mindere kwaliteit tot gevolg.
Als je zo een kommetje niet hebt zou je een kleine steelpan kunnen gebruiken.
Maatlepel (Chashaku)
Om de hoeveelheid Matcha te doseren maak ik zelf gebruik van een bamboe maatlepel, ook wel een Chashaku genoemd. Dit werkt prettig omdat 1 vol schepje staat voor 1 kopje thee.
Je zou natuurlijk ook een theelepeltje kunnen gebruiken, maar het is moeilijk in te schatten hoeveel gram dat precies is. De verhouding tussen het water en de Matcha poeder komt namelijk redelijk nauwkeurig.
Optioneel: een fijnmazig zeefje
Om klontjes in de Matcha thee te voorkomen is het handig om de Matcha uit de verpakking van te voren te zeven. Hiermee voorkom je dat het aan elkaar gaat klonteren als je het water erbij gaat voegen. Eenmaal geklonterd is het erg lastig om deze goed los te kloppen.
Als alternatief kun je ook alle Matcha in de bereidingskom doen, en dan een theelepel water erbij doen. Met de bamboe garde vermeng je het poeder en het water tot een egale pasta. Hiermee voorkom je effectief dat er klontjes kunnen ontstaan. Daarna voeg je de rest van het water toe en los je het geheel op door erin te roeren.
Welke watertemperatuur voor Matcha thee?
De ideale temperatuur voor het maken van Matcha thee is 80°C. Lager kan ook, maar ga absoluut niet hoger zitten! Als je water gebruikt van een te hoge temperatuur, bijvoorbeeld kokend water van 100°C, dan gaat dat ten koste van de smaak en kwaliteit.
Enkele problemen waar je tegen aan kunt lopen bij het gebruik van te heet of te koud water:
- De Matcha vormt geen goede schuimlaag meer
- De Matcha wordt bitter van smaak
- De voedingsstoffen in de Matcha verbranden en verliezen hun kracht
Om water van circa 80 graden te maken kun je 3 delen water koken en vervolgens 1 deel kamer temperatuur water toevoegen. Als voorbeeld: je kookt 300ml water en voegt daarna 100ml kraanwater toe. Natuurlijk kun je ook een thermometer gebruiken om de echte temperatuur te achterhalen.
Hoeveel Matcha poeder gebruiken voor Matcha thee?
De hoeveelheid Matcha hangt af van de manier waarop de thee bereid wordt. Voor een dunne Matcha thee (Usucha) volstaat 2 gram op 120ml water. Bij traditionele dikke Matcha thee (koicha) gebruikt men 4 gram op 60ml water.
Koicha is de keus voor Japanse theeceremonies en speciale theefeesten. Het is veel sterker, zoeter en heeft een volle smaak. Voor beginners en alledaags gebruik is de Usucha (dunne thee) methode een betere keus.
Als je een bamboe maatlepel gebruikt dan kun je ervan uitgaan dat 1 vol schepje neerkomt op ongeveer 1 gram. Ik drink graag Matcha thee en gebruik twee volle maatschepjes op 120ml water.
Matcha thee maken met een bamboe klopper
Zodra je alle benodigdheden in huis hebt kun je de Matcha thee maken. Ik heb hieronder een filmpje voor je gemaakt zodat je eenvoudig alle stappen kunt zien.
- Zeef een halve theelepel (ca. 1 gram) Matcha theepoeder in een kom.
- Voeg daarna 60ml heet water toe van ca. 80°C.
- Klop het water en de Matcha in ongeveer 30 seconden schuimig door snelle M-bewegingen te maken met de bamboe klopper. Idealiter raak je de onderkant van de kom niet aan met de klopper, wat enige ervaring vereist.
Matcha thee maken met een melkopschuimer
Hoewel het niet ideaal is, kun je ook met een kleine melkopschuimer Matcha thee maken. De schuimlaag zal iets grover van structuur zijn in vergelijking met een Matcha klopper.
- Zeef een halve theelepel (ca. 1 gram) Matcha theepoeder in een kom.
- Voeg daarna 60ml heet water toe van ca. 80°C.
- Plaats de melkopschuimer tegen de onderkant van het glas en zet de melkopschuimer aan. Tip: Houd een vinger tegen de as van de opschuimer zodat je de snelheid kunt regelen. Het kan zijn dat die veel te snel rond draait waardoor de thee alle kanten op springt.
- Na ongeveer 20 tot 30 seconden is de Matcha poeder opgelost en is de thee klaar om gedronken te worden.
Dit heb je nodig