Matcha klopper gebruiken en onderhouden
De Matcha klopper is het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt om de perfecte Matcha thee te maken. In het Japans wordt dit een "Chasen" (茶筅) genoemd, het is gemaakt van bamboe en speciaal ontworpen voor het bereiden van Matcha.
Deze simpele en bescheiden garde is belangrijk voor het maken van een heerlijke Matcha thee. Gebruik je nog geen garde? Lees dan snel verder waarom je die eigenlijk tóch nodig hebt.
Waarom een Matcha klopper gebruiken?
De perfecte mix: Matcha, water en lucht
De klopper maakt het mogelijk om Matcha poeder, water en lucht te mengen tot een lekkere, schuimige thee, waardoor de aroma’s en geuren vrijkomen in het schuim. Het gaat niet alleen maar om het oplossen van het poeder in water: het inbrengen van lucht is essentieel voor de ontwikkeling van de smaak. De Matcha moet als het ware ademen om zijn echte smaak te tonen!
Bamboe
Een goede Matcha klopper is gemaakt van bamboe en laat geen smaak of geur achter die de delicate smaak van Matcha zou beïnvloeden, terwijl een ijzeren garde meestel een negatieve invloed heeft op de smaak. Daarbij is bamboe ook een duurzaam materiaal, en als je er goed mee om gaat blijft je klopper goed in vorm en heb je er jaren plezier van.
Bamboe maakt de garde overigens ook zeer flexibel waardoor het geen krassen achterlaat in een kom. De haartjes buigen simpelweg en je kunt de garde dus ook goed gebruiken voor het maken van Matcha thee in antieke, dure of kostbare kommen.
De ervaring
De ervaring die je krijgt bij het gebruik van een Chasen is compleet anders. Dit gereedschap wordt al eeuwenlang gebruikt bij Japanse theeceremonies. Als je de bamboe klopper gebruikt voel je je elke dag een paar minuten een echte theemeester, en het mooie is dat je niet veel kennis nodig hebt om het te gebruiken!
Daarbij is het maken van Matcha thee een moment voor jezelf. Even geen stress, een moment om alles los te laten en te genieten, zoals dat traditioneel ook de bedoeling is.
Maar goed, hoe gebruik je nou zo een Matcha garde?
Matcha opkloppen met een bamboe garde
Het opkloppen van Matcha is het belangrijkste onderdeel voor het maken van een goede en schuimige thee! Deze schuimlaag ziet er niet alleen goed uit, maar zorgt er ook voor dat de smaak van de thee zich goed kan ontwikkelen.
Uit mijn eigen ervaring is het opkloppen van Matcha een stap die door velen niet goed begrepen wordt en daardoor ook onderschat wordt. Dat is begrijpelijk, want waarom zou je in hemelsnaam thee maken met een garde? Bij Matcha voor de smaak dus!
Opkloppen is niet ingewikkeld, maar je moet het wel op een bepaalde manier uitvoeren zodat het ook werkt.
Hieronder zijn instructies te vinden om met een bamboe Matcha klopper een mooie schuimlaag op je Matcha te krijgen.
1. Doe de Matcha poeder in een kom
Nadat je de Matcha poeder in een kom hebt gedaan (1 of 2 lepels) voeg je een klein beetje koud water toe (1 theelepel) en roer je dit langzaam met de garde tot een klont vrije pasta. Dat ziet er ongeveer zo uit:
2. Voeg water toe en klop de Matcha op
Voeg wat heet water toe en begin snel te kloppen waarbij de beweging vanuit de pols voortkomt. Met de andere hand kun je de kom vasthouden.
Het is echt belangrijk om snel te kloppen om zo veel mogelijk lucht in de Matcha te krijgen. Te snel bestaat niet, dus doe echt je best! Het vereist enige ervaring en na een aantal keer geklopt te hebben zal het steeds beter gaan.
De Matcha klopper beweeg je simpelweg heen en weer of in een zigzag patroon. Cirkelvormige bewegingen moet je zeker niet maken, dat heeft geen effect. Je moet er voor zorgen dat er lucht in het water en de Matcha komt, anders krijgt je geen mooie schuimlaag.
Klop de thee met de garde in ongeveer 20 tot 30 seconden op. Je handen zullen vermoeid raken, maar geef niet op: blijf stevig door kloppen.
In het filmpje hieronder kun je de klopbeweging goed zien, en merk ook op dat het schuim zich begint te vormen aan het oppervlakte. Merk op dat er tevens geen Matcha pasta is gemaakt, maar deze is gezeefd. Dat is ook prima, maar vereist een extra stukje gereedschap. Als je het makkelijk wilt houden adviseer ik om een pasta te maken.
Tip: probeer tijdens het kloppen te vermijden dat de borstelhaartje op de bodem van de kom drukken, dat is niet nodig. Enige wrijving is oké, maar druk niet onnodig hard. Hierdoor kan de klopper stuk gaan, en tevens remt deze wrijving de haartjes af waardoor je schuim van minder kwaliteit is. Probeer dus om de garde zoveel mogelijk aan het oppervlakte te bewegen.
Na 20 seconden hard werken zie je al een mooie schuimlaag ontstaan. Klop nog even door en bouw het langzaam af en zie hoe mooi je schuimlaag op de Matcha thee is geworden. Met onze Excellent Matcha ben je verzekerd van een uitstekende schuimlaag en sublieme smaak waar je echt van kunt genieten.
Wil je nog meer schuim? Klop dat wat langer.
Om het nog even kort samen te vatten:
- Maak een klont vrije Matcha pasta met een beetje koud water
- Voeg daarna het hete water (80 graden Celsius) toe
- Klop de Matcha intensief op met de garde voor 20 tot 30 seconden
- Klop heen en weer of in een zigzag patroon. Geen cirkelvormige bewegingen maken
- Genieten maar!
De Matcha klopper onderhoud voor een lange levensduur
Je bamboe garde is een kostbaar stuk gereedschap. Om het in goede staat te houden moet je op een paar punten letten.
Maak de garde flexibel
Het onderhoud van de garde begint al voordat je de Matcha maakt. Voordat je hem gebruikt kun je de borstelhaartjes het beste een paar seconde dompelen in heet water zodat ze wat flexibeler worden. Ook kun je ze 10 tot 15 seconden onder kraanwater houden, maar heet water is beter. Hierdoor voorkom je dat de puntjes van de haartjes afbreken tijdens het kloppen en je garde dus langer mee gaat.
Gebruik de garde voorzichtig
Zorg ervoor dat je tijdens het kloppen niet te veel kracht uitoefent op de garde. Deze is namelijk gemaakt voor beweging in het water. Zoals eerder aangegeven probeer je te voorkomen dat je de bodem van de kom aanraakt tijdens het opkloppen van de Matcha.
Maak de garde schoon
Na gebruik moet je de bamboe klopper schoonmaken. Doe dat niet in de vaatwasser, dat is niet de juiste manier om de garde schoon te maken.
Het schoonmaken van je Matcha garde doe je door simpelweg een gewone kom met water te vullen, en dit water ‘opklopt’ zoals je dat met Matcha zou doen. Tip: gebruik de kom gebruiken waarin je de Matcha hebt gemaakt. Klop net zolang totdat de garde schoon is. Je hoeft zelfs geen zeep te gebruiken. Ook zou je de garde onder de kraan kunnen afspoelen.
Droog de garde goed
Nadat de garde is schoongemaakt moet je deze drogen om het te beschermen tegen vocht en schimmels. Je kunt de bamboe garde het beste op een gardehouder plaatsen waarbij de garde zijn vorm behoudt én gelijkmatig kan drogen.
Heb je geen gardehouder? Let er dan op dat je de bamboe garde niet op een zijkant ligt: hierdoor zal het snel zijn vorm verliezen, en daarmee ook zijn functionaliteit! Het beste zet je de klopper dan ondersteboven op het handvat.
Wil je een mooie, stevige gardehouder kopen? Kijk dan even hier in de webshop. Deze gardehouder is gemaakt van keramiek en hoogglans afgewerkt. Hierdoor valt deze niet makkelijk om en plaats je de garde veilig op de houder.
Bewaar het op een goede plek
Gebruik voor het opbergen van de garde niet de plastic koker waarin het verpakt zat. Door gebruik van de garde zal deze van vorm veranderen, wat overigens heel normaal is, en past mogelijk niet meer in de plastic koker. Als je de garde in de koker forceert kunnen de borstelhaartjes zelfs afbreken.
Ook als de garde nog niet droog is moet je deze zeker niet in een luchtdichte verpakking, zoals de koker, plaatsen. Hierdoor kan het bamboe niet verder opdrogen en zal mogelijk gaan schimmelen.
Dit is ook waarom wij aanraden om een gardehouder te gebruiken.