Contact

WhatsApp

Reviews

Matcha poeder kopen? Dit is de beste Matcha van 2024!

Voor iemand die nog niet bekend is met Matcha kan het lastig zijn om de beste Matcha te vinden. Aan de hand van 7 belangrijke kenmerken laat ik je zien hoe je de beste Matcha kunt herkennen. Zo kijk je dwars door alle marketing heen en krijg je waar voor je geld. Lees je mee?

Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.

Wist je dat Matchazuki Excellent de beste ceremoniële Matcha is? Je kunt deze heerlijke Matcha kopen bij MatchaParadijs.
Matchazuki Excellent - Premium kwaliteit Matchazuki Excellent - Premium kwaliteit
Op voorraad
1546 stuks verkocht
vanaf €25,00

1. Matcha poeder is puur en zonder toevoegingen

Matcha poeder is niets meer of minder dan gemalen groene theebladeren. De kleur, geur en smaak zijn 100% natuurlijk, ook al lijkt het bijna onnatuurlijk.

Kijk dus goed op de verpakking of je te maken hebt echte Matcha en er dus geen ingrediënten zijn toegevoegd. In de supermarkt ben ik wel eens een potje Matcha tegen gekomen met waaraan 70% suiker is toegevoegd! Ook kom je nog wel eens toevoegingen tegen zoals: kleurstoffen, smaakstoffen, conserveermiddelen, smaakverstekers, melkpoeder en dergelijke.

De beste kwaliteit Matcha poeder zorgt zelf voor die mooie groene kleur, heerlijke geur en smaak. Het is juist de kwaliteit van de theebladeren en de manier waarop deze zijn verwerkt tot poeder die bepalen of je met goede Matcha te maken hebt. Toevoegingen horen naar mijn mening echt niet in Matcha poeder thuis.

Vergelijking van verschillende soorten Matcha poeder

2. De beste Matcha komt uit Japan

‘s Werelds beste Matcha komt uit Japan, en dan wel in de regio van Uji. Vanwege de ligging tussen de bergen en de gunstige bodemsamenstelling ontstaat een ideaal klimaat om de theeplanten te groeien. Ook staan de Japanse boeren bekend om hun streven naar perfectie, en dat vertaald zich terug in hoge kwaliteit Matcha.

Plukkers aan het werk op een theeplantage in Japan

Daarbij komt ook nog eens dat dit eeuwenlang de enige aangewezen plaats binnen Japan was om Matcha te verwerken, en dat door slechts een kleine groep boeren die door de Japanse Dynastie waren aangewezen. De geschiedenis laat zien dat dit van de 13e tot de 19e eeuw heeft geduurd, dat is ruim 600 jaar!

De kennis voor het telen en verwerken van Matcha is in Uji van generatie op generatie doorgegeven en geperfectioneerd tot het product wat je nu kunt proeven. De Matcha die uit deze streek komt wordt ook wel Uji Matcha genoemd.

Zijn er ook andere landen waar Matcha wordt geproduceerd?
Ja, er zijn een aantal Aziatische landen zoals China, Korea en Thailand die ook Matcha produceren, maar die kunnen wat betreft kwaliteit niet tippen aan de Matcha poeder die uit Japan komt. Ze hebben simpelweg niet het juiste klimaat, kennis of gaan liever voor kwantiteit dan kwaliteit.

Dus nog voordat je de verpakking opent moet je erop letten dat de Matcha thee uit Japan komt.

3. De beste Matcha poeder is fel groen

De kleur van de beste Matcha poeder is groen, intens groen! Aan de kleur van Matcha kun je binnen één oog opslag zien of je te maken hebt met goede kwaliteit. Heeft jouw Matcha poeder een gele of bruine tint, dan heb je te maken met lage (culinaire) kwaliteit.

Je vraagt jezelf vast af: wat heeft de kleur met kwaliteit van Matcha te maken? Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de theeblaadjes en de manier waarop deze verwerkt zijn. Matcha drink je waarschijnlijk om zijn lekkere smaak, maar ook vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Bij intens groene Matcha poeder zijn die gezondheidsvoordelen het grootst.

Hoe groener, hoe beter. Waarom dan?
Matcha krijgt haar groene kleur vanwege het stofje chlorofyl, ook wel bladgroen genoemd. De theeplant, net zoals vele andere groene planten, heeft de mogelijkheid om door middel van fotosynthese zijn eigen voedingsstoffen aan te maken waarbij chlorofyl een belangrijke rol speelt.

Om de aanmaak van chlorofyl te stimuleren worden de theeplanten een drie tot vier weken vóór de oogst afgedekt met een schaduwdoek. Hierdoor krijgt de plant minder zonlicht en als gevolg daarvan gaat de theeplant onder andere meer chlorofyl aanmaken. Daarnaast worden de productie van andere stoffen zoals L-theanine, cafeïne en EGCG verhoogt.

Een groene kleur betekend dus een geconcentreerd eindproduct. De hoogste kwaliteit Matcha is enkel in het voorjaar te oogsten. Daarbij worden de eerste 2 tot 3 theebladeren aan de bovenkant van de theeplant met de hand gepluk om verwerkt te worden tot de beste Matcha. Naarmate het seizoen vordert zal de kwaliteit langzaam maar zeker minder worden.

4. De beste Matcha ruikt zoet en plantaardig

De beste kwaliteit Matcha poeder herken je meteen aan de sterke zoete, frisse plantaardige geur. Hierbij zijn er ook ondertonen te vinden van een geur die ergens liggen tussen honing en cacao. Ook bij het maken van Matcha thee komt deze geur goed naar voren.

Bij Matcha poeder van minder goede kwaliteit is de algemene geur niet zo sterk aanwezig, en ook kan de zoete geur (deels) ontbreken.

5. De structuur van Matcha is zijdezacht

Matcha poeder moet een hele fijne, zijdezachte structuur hebben. Je zou het kunnen vergelijken met de structuur van babypoeder. Om deze zachte structuur te realiseren moet je begrijpen hoe deze tot stand komt, en dan snap je gelijk waarom goede Matcha poeder duur is.

Om tot een hoge kwaliteit Matcha te komen worden alleen de beste, jonge theebladeren van het eerste bloeiseizoen met de hand geplukt. Eventuele nerven en harde delen worden met de hand verwijderd.

Nadat de theebladeren zijn geoogst, gestoomt en gedroogd worden deze vermalen tot een fijn poeder. De manier waarop deze worden gemalen, en de kwaliteit van de theebladeren, hebben invloed op de structuur en kleur van Matcha poeder.

Het traditioneel malen van de theebladeren gebeurt met langzaam draaiende granieten molenstenen waarbij de gebruikelijke capaciteit ligt op slechts 30 gram per uur. Graniet wordt gezien als een zachte steensoort die nauwelijks warmte opwekt tijdens het malen waardoor het smaakprofiel van de Matcha in takt blijft.

Lagere kwaliteit Matcha
Matcha van lagere kwaliteit kan gemaakt zijn van theebladeren die al wat ouder zijn, waardoor deze zich moeilijker laten vermalen tot een fijn poeder. Deze theebladeren zijn door hun leeftijd wat stugger en dikker geworden. Ook kan het zijn dat er een andere maalmethode is gebruikt waarbij de fabriek vooral gaat voor kwantiteit in plaats van kwaliteit.

6. Matcha smaakt naar umami

Een Matcha van hoge kwaliteit laat zich kenmerken door een romige, frisse smaak van umami en een licht zoete nasmaak die je nog minuten lang kunt proeven. Daarbij is goede Matcha ook niet bitter van smaak.

Als de kleur, geur en structuur van de Matcha theepoeder in orde zijn is de smaak dat meestal ook. Uiteraard kom je daar pas achter zodra je de thee hebt gemaakt.

meisje drinkt pure matcha thee

Matcha voor de eerste keer proeven
Als je nog nooit Matcha hebt geproefd en je wilt kennis maken met echte Matcha, dan moet je de beste kwaliteit kopen die je kunt vinden. Trap er niet in door goedkope (of culinaire) Matcha te kopen en te drinken: die is namelijk bitter van smaak en dat zou zonde zijn van de eerste ervaring.

Helaas zien wij dat veel winkels deze lagere kwaliteit aanbieden als drinkbare, hoge kwaliteit, Matcha. Het resultaat is dat de klant van een dergelijke product helaas niet de échte Matcha heeft geproeft en dat vinden wij erg jammer!

Wil je de beste Matcha poeder zelf ervaren? Deze hebben wij hier te koop in onze webshop onder de naam Matchazuki Excellent. Het is een ceremoniële Matcha die uitermate geschikt is om puur te drinken.

7. De beste Matcha poeder is prijzig

Goede Matcha poeder is relatief duur vanwege het intensieve en handmatige productieproces tijdens het kweken, plukken en verwerken. Daarnaast is de productie in Japan beperkt wat ook weer de prijs omhoog haalt.

Het bepalen van de kwaliteit aan de hand van de prijs is helaas een 1 richtingsweg: Een lage kwaliteit kan duur worden verkocht, maar een hoge kwaliteit kan niet goedkoop worden verkocht. Gebruik dus de bovenstaande punten om de juiste Matcha poeder te selecteren.

Uiteindelijk blijft Matcha een kwaliteitsproduct en dat is nu eenmaal prijzig. Hou rekening met ongeveer €35 tot €50 per 100 gram voor goede Matcha poeder, afhankelijk van de hoeveelheid die je koopt natuurlijk.

Conclusie

Om alles samen te vallen kun je deze korte checklist gebruiken om de kwaliteit te bepalen.

  • Oorsprong: Echte Matcha komt uit Japan
  • Ingrediënten: 100% Matcha poeder zonder toevoegingen
  • Kleur: Intens groen zonder gele/bruine tinten
  • Geur: sterke zoete, frisse plantaardige geur
  • Structuur: fijne, zijdezacht zoals babypoeder. Niet korrelig en stug
  • Smaak: romige, frisse smaak van umami en licht zoet
  • Prijs: De beste drinkbare kwaliteit ligt tussen de €35 en €50 per 100 gram
Matchazuki soorten kleur smaak bitterheid

Matcha poeder koop je bij MatchaParadijs

Iedereen verdiend het om een keer echte Matcha gedronken te hebben en natuurlijk kun je Matcha poeder ook bij ons kopen. Het advies dat ik hierboven heb gegeven geldt voor alle Matcha, ook voor die van de concurrent, en ik hoop natuurlijk dat je de Matcha bij ons koopt ;-). Ik sta voor de volle 100% achter de kwaliteit van onze producten.

Matchazuki Excellent - Premium kwaliteit Matchazuki Excellent - Premium kwaliteit
Op voorraad
1546 stuks verkocht
vanaf €25,00
Matchazuki Medium - Voor Matcha Latte Matchazuki Medium - Voor Matcha Latte
Op voorraad
733 stuks verkocht
vanaf €20,00
Matchazuki Classic - Culinaire Matcha Matchazuki Classic - Culinaire Matcha
Op voorraad
36 stuks verkocht
vanaf €15,00
Matchazuki Hojicha - Geroosterde Matcha Thee Matchazuki Hojicha - Geroosterde Matcha Thee
Op voorraad
91 stuks verkocht
vanaf €12,00
24 Gram Proefpakket Matcha (8x 3 gram)
Op voorraad
401 stuks verkocht
€10,00